Ramsel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Ramsel? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Geholpen door een zonnepanelen-installatie wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Vanwege dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van deze pagina ontdek je waardevolle gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ramsel!

zonnepanelen installateur 2230
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieAntwerpen
GemeenteHerselt
Postcode22300
Gasverbruik22.950 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€176,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ramsel mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Herselt. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Herselt is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ramsel
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4920), dan loopt het voordeel al gauw op tot €610. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ramsel fluctueren tussen de €5300 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor pak ‘m beet 2700 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €675,00 (vergoeding mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Ramsel kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119108€3700 – €4500€430
2309011€5250 – €5725€525
3321016€5925 – €6175€825
4380018€6475 – €6775€880
5461020€6975 – €7175€990
6517022€7400 – €7850€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Ramsel achterhaal je de toepasbaarheid voor uw dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ramsel bedraagt 3575 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 10 panelen van 280 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1875 kWh zijn dat er 7, voor 2925 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3800 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Bijna alle mensen prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook vinden we dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Ramsel?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ramsel

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Ramsel vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan vind je in een zeer korte periode een goede installateur in je woonplaats. De meeste adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de kosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de aard van de woning. Het soort dak (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert biedt zo relevant zonnepanelen advies in Ramsel.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvang je de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week volgen er offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ramsel op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ramsel
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ramsel een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!