Haaltert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Haaltert? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Gebruikmakend van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Vanwege het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels onze tool doorzoek jij bruikbare info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Haaltert!

zonnepanelen installateur 9450
 • Eenvoudig geld besparen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteHaaltert
Postcode94500
Gasverbruik22.560 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€174,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Haaltert mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Haaltert. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Haaltert kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Haaltert
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens heel voordelig een speciaal type lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4780), dan loopt het voordeel al gauw op tot €593. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Haaltert fluctueren tussen de €4900 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op grofweg 2800 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Essent en Qurrent betaal je daarvoor zo’n €700,00 (tarieven mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Haaltert bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120808€3675 – €4475€380
2303012€5000 – €5750€575
3335014€5950 – €6075€775
4411018€6400 – €6850€930
5451019€7050 – €7175€980
6511022€7675 – €8000€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Haaltert bekijk je of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Haaltert is 3580 kWh. Dit staat voor rond de 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee woningbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Haaltert?

Bij het installeren van PV-panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-haaltert

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Haaltert vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan tref je binnen enkele minuten een erkende installateur in de buurt. Het merendeel van de bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer de aard van de woning. Het soort woning (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige geeft dan relevant zonnepanelen advies in Haaltert.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Nadien versturen ze de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Haaltert op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Haaltert
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Haaltert een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente