Thys

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Thys? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en hebben een prima rendement. Dankzij zonnepanelen gericht op het zuiden wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met onze tool check je waardevolle adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Thys!

zonnepanelen installateur 4367
 • Lagere energielasten.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLuik
GemeenteCrisnée
Postcode43670
Gasverbruik22.580 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€174,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Thys december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Crisnée. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Crisnée is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Thys
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een krediet kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4800), dan profiteer je al van een korting van zo’n €595. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Thys variëren tussen de €4200 en €6000, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat voor zo’n 3050 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent en/of Qurrent betaal je hiervoor wel €762,50 (prijs december 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Thys kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120408€3425 – €4475€400
2288011€5125 – €5875€500
3324014€6000 – €6100€700
4384016€6475 – €6600€880
5453019€7075 – €7175€970
6514022€7675 – €8100€1050

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Thys check jij of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Thys bedraagt 3590 kWh. Dit staat voor om en nabij 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1950 kWh moet je rekenen op 7, voor 2900 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle bewoners verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Thys?

Voor het leggen van panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-thys

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Thys vergelijken? Middels tips van onze adviseurs zoek jij in korte tijd een uitmuntende expert in je woonplaats. Veel adviseurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Thys.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Dan komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit uw regio. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar relevante keurmerken (denk aan TÜV keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Thys op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Thys
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Thys verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!