Odeur

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Odeur? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Middels onze tool ontdek jij handige details aangaande zonnepanelen kopen in Odeur!

zonnepanelen installateur 4367
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zet het milieu op 1.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • BTW terugvragen.

ProvincieLuik
GemeenteCrisnée
Postcode43670
Gasverbruik22.570 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€174,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Odeur april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Crisnée. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Crisnée zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Odeur
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4790), dan is het belastingvoordeel al gauw €594. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement kan je vergelijken met een royale 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al ruim tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Odeur zitten vaak tussen de €5300 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 3040 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Essent en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €760,00 (vergoeding april 2024). Door goedkope zonnepanelen in Odeur is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119508€3675 – €4450€410
2305011€5000 – €5775€500
3335016€6000 – €6250€725
4401016€6475 – €6675€910
5466019€6950 – €7275€990
6480023€7400 – €8025€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Odeur bekijk jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Odeur is 3585 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh gaat het om 11, en voor 3925 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste bewoners verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Odeur?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-odeur

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Odeur vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt vind je in een zeer korte periode een uitmuntende aanbieder in je woonplaats. Veel adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen het tarief. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Schets duidelijk de woning. Het genre dak (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn cruciaal. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Odeur.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste versturen ze de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (bijv. IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Odeur op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Odeur
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Odeur een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!