Fize-Le-Marsal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Fize-Le-Marsal? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en men kan er flink door besparen. Dankzij het zonnepanelen-systeem kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met behulp van onze vergelijker lees jij toepasbare raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Fize-Le-Marsal!

zonnepanelen installateur 4367
 • Structureel lagere energiekost.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Lange levensduur.

ProvincieLuik
GemeenteCrisnée
Postcode43670
Gasverbruik22.550 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€174,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Fize-Le-Marsal juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij de spelregels in de gemeente Crisnée. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Crisnée zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Fize-Le-Marsal
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan bedraagt het voordeel al snel €591. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Fize-Le-Marsal fluctueren tussen de €4900 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa grofweg 3020 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €755,00 (tarieven juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Fize-Le-Marsal is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119008€3575 – €4375€400
2310011€5200 – €5900€575
3333016€6000 – €6150€875
4396017€6475 – €6825€940
5449019€7075 – €7200€970
6505023€7650 – €7800€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Fize-Le-Marsal vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fize-Le-Marsal is 3575 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 3000 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn zeer flexibel. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Fize-Le-Marsal?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fize-le-marsal

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Fize-Le-Marsal vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt heb jij zonder problemen een goede vakspecialist in de regio. Een aantal adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk de woning. Het genre huis (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Fize-Le-Marsal.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Vervolgens verzenden zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de laagste offerte, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Fize-Le-Marsal op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Fize-Le-Marsal
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Fize-Le-Marsal een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!