Freloux

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Freloux? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en besparen je geld. Op basis van krachtige zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Op basis van onze tool ontdek je toepasbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Freloux!

zonnepanelen installateur 4347
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLuik
GemeenteFexhe-Le-Haut-Clocher
Postcode43470
Gasverbruik22.400 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€172,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Freloux februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Fexhe-Le-Haut-Clocher. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Fexhe-Le-Haut-Clocher zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Freloux
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4620), dan is jouw winst al gauw €573. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Freloux komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa circa 2870 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Pure Energie betaal je hiervoor wel €717,50 (prijs februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Freloux kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3675 – €4425€440
2305011€5000 – €5775€600
3329015€6100 – €6275€800
4417017€6400 – €6650€930
5458020€6925 – €7275€960
6504021€7450 – €8200€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Freloux vind jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Freloux bedraagt 3500 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde klanten installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Freloux?

Voor het leggen van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-freloux

Interessante installaties:


Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Freloux vergelijken? Via het onderstaande stappenplan kies jij zonder problemen een erkende vakman in je woonplaats. Veel leveranciers bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer duidelijk het huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Freloux.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn naam, tel. nr. en een e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen uit uw regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (zoals RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Freloux op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Freloux
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Freloux een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!