Othée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Othée? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Met een zonnepanelen-installatie wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door onze website bekijk jij accurate toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Othée!

zonnepanelen installateur 4340
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteAwans
Postcode43400
Gasverbruik22.370 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€171,62

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Othée juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Awans. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Awans zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Othée
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4590), dan is jouw winst al gauw €569. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Othée liggen tussen om en nabij de €4200 en €6000, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert pak ‘m beet 2840 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en Oxxio betaal je daarvoor zo’n €710,00 (vergoeding juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Othée kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117706€3700 – €4475€390
2304011€5150 – €5625€650
3332016€6075 – €6175€875
4411016€6350 – €6650€940
5437019€6950 – €7250€960
6489022€7700 – €7825€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Othée achterhaal jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Othée bedraagt 3485 kWh. Dit staat voor zo’n 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3850 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de mensen kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede zijn er dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Othée?

Voor de installatie van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-othee

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Othée vergelijken? D.m.v. onderstaande tips tref jij moeiteloos een deskundige vakman in de regio. Diverse monteurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf expliciet het huis. Het genre dak (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Othée.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar weten we hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (bijv. IEC keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Othée op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Othée
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Othée een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!