Fooz

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Fooz? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. Gebruikmakend van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van deze pagina check jij waardevolle raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Fooz!

zonnepanelen installateur 4340
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieubewuste keuze.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteAwans
Postcode43400
Gasverbruik22.360 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€171,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Fooz juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Awans. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Awans kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Fooz
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen met een lage rente een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4580), dan loopt het voordeel al gauw op tot €568. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Fooz variëren tussen de €4200 en €6200 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en/of Powerpeers betaal je hiervoor wel €707,50 (tarief juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Fooz kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117907€3600 – €4400€430
2281011€5275 – €5675€625
3352016€6100 – €6175€775
4409018€6500 – €6725€930
5433020€6950 – €7175€1010
6491021€7650 – €8100€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Fooz lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fooz bedraagt 3480 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Fooz?

Puur voor PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fooz

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Fooz vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten zoek jij binnen enkele minuten een uitmuntende expert in jouw eigen buurt. Diverse aanbieders beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de prijs. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets zo concreet mogelijk de woning. Het type huis (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur biedt zo relevant zonnepanelen advies in Fooz.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op die manier is het helder hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste zenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk verder dan de laagste offerte, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Fooz op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Fooz
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Fooz een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!