De Haan

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in De Haan? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Gebruikmakend van de nieuwste zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door de zonnepanelen-vergelijker vind jij waardevolle informatie aangaande zonnepanelen kopen in De Haan!

zonnepanelen installateur 8420
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDe Haan
Postcode84200
Gasverbruik21.720 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€168,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in De Haan juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente De Haan. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente De Haan bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis De Haan
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4690), dan loopt het voordeel al gauw op tot €581. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in De Haan liggen tussen de €4500 en €6800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor zo’n 2780 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €695,00 (prijs juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in De Haan kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna bekijk je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120907€3400 – €4375€440
2302011€5000 – €5700€575
3343016€6050 – €6225€825
4406018€6500 – €6600€890
5468019€6975 – €7250€1020
6488023€7675 – €7800€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck De Haan vind je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in De Haan is 3460 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 2800 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in De Haan?

Voor zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-de-haan

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in De Haan vergelijken? Door middel van onderstaande tips vergelijk je vandaag nog een uitstekende vakspecialist in je postcodegebied. Het merendeel van de aanbieders bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf expliciet het huis. Het type dak (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist geeft dan goedzonnepanelen advies in De Haan.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Dan komen wij erachter hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (zoals bijv. RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in De Haan op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief De Haan
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in De Haan een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente