Blankenberge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Blankenberge? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en goed voor de portemonnee. Met behulp van de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van deze pagina check jij toepasbare adviezen over zonnepanelen kopen in Blankenberge!

zonnepanelen installateur 8370
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBlankenberge
Postcode83700
Gasverbruik21.690 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€167,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Blankenberge juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Blankenberge. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Blankenberge is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Blankenberge
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4660), dan pak je al snel €578. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Blankenberge zitten vaak tussen de €5400 en €5500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa plusminus 2750 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €687,50 (prijs juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Blankenberge is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120708€3600 – €4350€380
2300011€5050 – €5800€650
3354014€5925 – €6200€725
4411018€6500 – €6700€920
5464020€7025 – €7200€960
6492021€7550 – €8100€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Blankenberge bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Blankenberge bedraagt 3445 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3850 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Blankenberge?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-blankenberge

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Blankenberge vergelijken? Geholpen door onze stappenplan heb jij vandaag nog een erkende expert in de buurt. Veel aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de prijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets zo concreet mogelijk de woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Blankenberge.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: naam, telefoonnummer en het mailadres. Vandaar is het helder hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  In een week krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de omgeving. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (je kunt denken aan VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Blankenberge op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Blankenberge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Blankenberge een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente