Wenduine

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Wenduine? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij een zonnepanelen-installatie kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van deze pagina tref je toepasbare info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Wenduine!

zonnepanelen installateur 8420
 • Minder betalen voor stroom.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDe Haan
Postcode84200
Gasverbruik21.940 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€171,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wenduine december 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente De Haan. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente De Haan zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Wenduine
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4910), dan loopt het voordeel al gauw op tot €609. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Wenduine schommelen tussen de €4700 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor ongeveer 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco of NLE staat dit al gauw gelijk aan €732,50 (onkosten december 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Wenduine kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120006€3525 – €4350€400
2295013€5200 – €5725€650
3348014€6075 – €6075€750
4414017€6325 – €6800€880
5463019€7100 – €7225€1000
6491023€7700 – €8025€1060

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Wenduine achterhaal jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wenduine bedraagt 3570 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1875 kWh moet je rekenen op 8, voor 2925 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh gaat het om 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de bewoners bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Wenduine?

Voor de installatie van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wenduine

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Wenduine vergelijken? Middels onderstaande tips zoek jij in korte tijd een deskundige installateur in jouw streek. Veel aanbieders beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het soort dak (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Wenduine.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen uit de regio. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar check ook op certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wenduine op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Wenduine
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wenduine een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!