Thommen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Thommen? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met onze vergelijker ontdek je veelzijdige gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Thommen!

zonnepanelen installateur 4791
 • Lagere energierekening.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuik
GemeenteBurg-Reuland
Postcode47910
Gasverbruik23.860 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€174,34

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Thommen maart 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Burg-Reuland. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Burg-Reuland zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Thommen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4580), dan profiteer je al van een korting van zo’n €568. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno maart 2024. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Thommen zitten vaak tussen de €4500 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat voor pakweg 3100 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €775,00 (prijs maart 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Thommen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117507€3400 – €4500€410
2301013€5275 – €5875€575
3321016€5900 – €6075€800
4397017€6475 – €6825€890
5463019€7100 – €7175€1020
6516022€7700 – €7825€1090

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Thommen bekijk je de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Thommen is 3330 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 11 panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De doorsnee bewoners prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Thommen?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-thommen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Thommen vergelijken? Door het advies hieronder zoek jij in een zeer korte periode een uitstekende installateur in je woonplaats. Veel monteurs hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijzen. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer de karakteristieken van de woning. De dak-categorie (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Thommen.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap versturen ze de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook eventuele keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Thommen op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Thommen
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Thommen een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!