Uitkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Uitkerke? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. D.m.v. de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door o.a. de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat is het rendement na 10 jaar? Aan de hand van deze website lees je praktische details die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Uitkerke!

zonnepanelen installateur 8370
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBlankenberge
Postcode83700
Gasverbruik21.840 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€170,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Uitkerke juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Blankenberge. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Blankenberge is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Uitkerke
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een speciaal type lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4810), dan loopt het voordeel al gauw op tot €596. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Uitkerke zitten vaak tussen de €5300 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa circa 2830 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €707,50 (tarief juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Uitkerke is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119406€3675 – €4200€440
2306013€5300 – €5650€600
3352014€6075 – €6225€850
4413016€6475 – €6600€910
5431020€6900 – €7200€990
6490022€7625 – €7975€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Uitkerke vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Uitkerke is 3520 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. De doorsnee huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Uitkerke?

Voor PV-panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-uitkerke

Een zonnepanelen-installateur vinden

Populaire zonnepanelen bedrijven in Uitkerke vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs vergelijk je snel en eenvoudig een uitmuntende specialist in je postcodegebied. Tal van leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer de karakteristieken van de woning. Het type huis (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Uitkerke.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de regio. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Uitkerke op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Uitkerke
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Uitkerke een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!