Willebringen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Willebringen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en winstgevend. Door gebruik te maken van de nieuwste zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van deze pagina lees je bruikbare info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Willebringen!

zonnepanelen installateur 3370
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Goed voor het milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBoutersem
Postcode33700
Gasverbruik22.460 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€168,51

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Willebringen mei 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Boutersem. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Boutersem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Willebringen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4430), dan is het belastingvoordeel al gauw €549. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Willebringen zitten vaak tussen de €5300 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Nuon betaal je daarvoor zo’n €757,50 (prijs mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Willebringen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119108€3425 – €4475€420
2275012€5050 – €5900€575
3358016€6100 – €6250€700
4404016€6375 – €6800€930
5468019€7000 – €7225€1020
6480022€7475 – €8200€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Door de zonnepanelencheck Willebringen check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Willebringen is 3330 kWh. Dit staat voor rond de 12 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2800 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Willebringen?

Puur voor zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-willebringen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Willebringen vergelijken? Door middel van onze stappenplan zoek je in een zeer korte periode een uitmuntende monteur in je woonplaats. Verschillende leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf het soort huis. Het type dak (schuin of plat) en de geografische ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Willebringen.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het emailadres. Hierdoor is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvang je de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit uw regio. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar let ook op eventuele keurmerken (zoals VDE keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Willebringen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Willebringen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Willebringen verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!