Opvelp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Opvelp? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Door middel van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Vanwege de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door onze website ontdek jij waardevolle tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Opvelp!

zonnepanelen installateur 3360
 • Lagere energiekost.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBierbeek
Postcode33600
Gasverbruik22.410 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€167,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Opvelp mei 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij wat de regels zijn in de gemeente Bierbeek. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Bierbeek zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Opvelp
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een lage rente een groene lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4380), dan is het belastingvoordeel al gauw €543. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (mei 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Opvelp fluctueren tussen de €4800 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op plusminus 2980 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Energiedirect en/of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €745,00 (vergoeding mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Opvelp kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119606€3400 – €4500€390
2302012€5175 – €5775€675
3342014€6100 – €6150€850
4409017€6450 – €6850€920
5458019€7025 – €7175€990
6515023€7525 – €7975€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Opvelp ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opvelp is 3305 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 10 panelen van 300 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1975 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Opvelp?

Voor PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opvelp

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Opvelp vergelijken? Met behulp van onderstaande tips heb jij vandaag nog een uitmuntende monteur in jouw omgeving. Sommige bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar het tarief. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer het soort woning. Het genre woning (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Opvelp.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: naam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het helder hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts uit de buurt. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (denk aan CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Opvelp op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Opvelp
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Opvelp een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!