Roosbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Roosbeek? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Met behulp van zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je handige details aangaande zonnepanelen kopen in Roosbeek!

zonnepanelen installateur 3370
 • Makkelijk geld besparen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Los van de energieleverancier.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBoutersem
Postcode33700
Gasverbruik22.440 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€168,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Roosbeek mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Boutersem. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Boutersem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Roosbeek
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4410), dan bedraagt het voordeel al snel €547. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen goed voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Roosbeek liggen tussen de €4600 en €5900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert circa 3010 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of Qurrent betaal je al snel €752,50 (prijs mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Roosbeek bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120808€3450 – €4225€430
2282012€5200 – €5875€550
3349016€6100 – €6125€850
4410018€6525 – €6725€890
5465019€6975 – €7275€1030
6509023€7525 – €8075€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Roosbeek bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Roosbeek bedraagt 3320 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 12 panelen van 315 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1850 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2925 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de bewoners installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vinden we dunne-film panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Roosbeek?

Voor het leggen van PV-panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-roosbeek

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Roosbeek vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan tref je in enkele stappen een erkende installateur in je woonplaats. Sommige adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft dan actueel zonnepanelen advies in Roosbeek.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Zo is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit de omgeving. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Roosbeek op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Roosbeek
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Roosbeek een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!