Wommersom

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Wommersom? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Door middel van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf schone energie op. Dankzij de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Via deze website bekijk je handige info die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Wommersom!

zonnepanelen installateur 3350
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Duurzame investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLinter
Postcode33500
Gasverbruik22.380 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€174,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wommersom mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Linter. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Linter zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wommersom
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4350), dan is het belastingvoordeel al gauw €539. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is vergelijkbaar met 6 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wommersom schommelen tussen de €5300 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen draait uit op plusminus 2950 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €737,50 (kosten mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Wommersom kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117608€3500 – €4425€410
2306011€5150 – €5850€550
3349014€6050 – €6275€850
4407016€6450 – €6800€940
5443019€7025 – €7200€1030
6488021€7450 – €7975€1070

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Wommersom achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wommersom bedraagt 3590 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 11 panelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2875 kWh zijn dat er 11, en voor 3825 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De gemiddelde consumenten kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder vinden we dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Wommersom?

Tijdens de montage van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wommersom

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Wommersom vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan vind jij moeiteloos een deskundige installateur in jouw eigen buurt. Een aantal aanbieders hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk het soort huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft dan relevant zonnepanelen advies in Wommersom.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Dan komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week volgen er offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar wees scherp op certificering (bijvoorbeeld CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wommersom op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Wommersom
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wommersom een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!