Mortier

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Mortier? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Omwille van dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van onze vergelijker check jij veelzijdige toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Mortier!

zonnepanelen installateur 4670
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Goed voor het milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuik
GemeenteBlégny
Postcode46700
Gasverbruik23.530 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€176,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mortier juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Blégny. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Blégny is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Mortier
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen erg goedkoop een speciaal type lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€5000), dan is het belastingvoordeel al gauw €620. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Mortier fluctueren tussen de €4700 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 2770 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie of NLE betaal je hiervoor wel €692,50 (prijs juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mortier kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117208€3625 – €4225€420
2287013€5025 – €5650€500
3324015€5950 – €6025€825
4404018€6350 – €6825€890
5448020€6975 – €7150€1030
6508021€7425 – €8150€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Mortier lees jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mortier is 3465 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Mortier?

Voor de installatie van PV-panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mortier

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Mortier vergelijken? Middels onze stappenplan vergelijk je moeiteloos een deskundige installateur in jouw eigen buurt. Diverse bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Detailleer expliciet het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Mortier.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (zoals Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mortier op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Mortier
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Mortier een forfaitaire vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!