Hognoul

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Hognoul? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Geholpen door zonnepanelen bij je huis wek je zelf energie op uit de zon. Mede door het financieel interessante plaatje, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met behulp van deze pagina tref je praktische raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Hognoul!

zonnepanelen installateur 4342
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Duurzame investering.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLuik
GemeenteAwans
Postcode43420
Gasverbruik22.390 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€171,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hognoul juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Awans. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Awans kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Hognoul
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor gezinnen met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4610), dan is het belastingvoordeel al gauw €571. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al ruim tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Hognoul liggen tussen de €4500 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen genereert om en nabij 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €715,00 (prijs juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Hognoul is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118207€3425 – €4200€420
2308012€5100 – €5725€500
3338014€5975 – €6025€750
4419018€6375 – €6625€910
5441020€7075 – €7175€1020
6483022€7400 – €8050€1050

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Hognoul check jij of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hognoul is 3495 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 12 panelen van 280 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1800 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Hognoul?

Voor het laten leggen van PV-panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hognoul

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Hognoul vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten zoek jij moeiteloos een betrouwbare leverancier in de buurt. Verscheidene adviseurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk het type woning. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur biedt zo relevant zonnepanelen advies in Hognoul.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om je voor- en achternaam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen volgen er offertes van experts uit de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar check ook voorwaarden/keurmerken (denk aan RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Hognoul op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Hognoul
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hognoul een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!