Koolskamp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Koolskamp? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij dalende kosten, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Door gebruik te maken van deze pagina vind jij uitgebreide toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Koolskamp!

zonnepanelen installateur 8851
 • Lagere energierekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteArdooie
Postcode88510
Gasverbruik23.150 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€176,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Koolskamp juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Ardooie. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Ardooie kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Koolskamp
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4620), dan is het belastingvoordeel al gauw €573. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Koolskamp variëren tussen de €5000 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen staat voor plusminus 2910 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Engie en/of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €727,50 (onkosten juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Koolskamp is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117007€3425 – €4425€440
2271013€5250 – €5825€675
3333016€6050 – €6200€775
4406017€6350 – €6700€890
5436020€6950 – €7275€970
6506021€7650 – €8125€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Koolskamp vind je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Koolskamp bedraagt 3575 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 10 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2875 kWh gaat het om 11, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Bijna alle klanten kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook bestaan er dunne-film panelen. Dit soort panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Koolskamp?

Voor PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-koolskamp

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Koolskamp vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan tref jij moeiteloos een uitmuntende leverancier in je postcodegebied. Diverse monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk duidelijk het huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert biedt zo interessant zonnepanelen advies in Koolskamp.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Denk dan aan: naam, het 06-nummer, en e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Vervolgens verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar let ook op certificaten en keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Koolskamp op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Koolskamp
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Koolskamp verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!