Vichte

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Vichte? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en leveren ook nog eens euro’s op. Met zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Door deze website bekijk je actuele details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Vichte!

zonnepanelen installateur 8570
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAnzegem
Postcode85700
Gasverbruik22.330 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€171,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vichte september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Anzegem. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Anzegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Vichte
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren erg goedkoop een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4550), dan pak je al snel €564. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Vichte liggen tussen om en nabij de €5200 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in om en nabij 2910 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €727,50 (prijspeil september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Vichte kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118307€3600 – €4325€430
2298013€5225 – €5725€500
3341016€6000 – €6150€800
4418016€6375 – €6850€880
5456020€6900 – €7250€1010
6509022€7600 – €8075€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Vichte vind je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vichte bedraagt 3465 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3900 kWh zijn dat 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde consumenten bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Vichte?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vichte

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Vichte vergelijken? Dankzij het advies hieronder zoek je in enkele stappen een erkende installateur in de buurt. Tal van monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf expliciet jouw woning. Het type dak (schuin & plat) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Vichte.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de omgeving. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar relevante keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vichte op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Vichte
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vichte een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!