Moen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Moen? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door middel van onze vergelijker check jij uitgebreide gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Moen!

zonnepanelen installateur 8552
 • Lagere energierekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZwevegem
Postcode85520
Gasverbruik22.260 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€169,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Moen juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Zwevegem. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Zwevegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Moen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4480), dan profiteer je al van een korting van zo’n €555. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Moen zitten vaak tussen de €5100 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa ongeveer 2840 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect of Oxxio betaal je al snel €710,00 (onkosten juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Moen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117908€3650 – €4450€380
2301012€5025 – €5650€550
3320014€6100 – €6175€750
4418016€6300 – €6750€920
5455020€7050 – €7250€970
6483023€7475 – €7975€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Moen lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Moen is 3430 kWh. Hiervoor zijn benodigd plusminus 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3900 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De meeste bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Moen?

Tijdens de montage van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-moen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Moen vergelijken? Door het advies hieronder tref je in enkele stappen een uitstekende vakspecialist in de buurt. Het merendeel van de installateurs bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het type dak (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Moen.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Dan is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien zenden zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar vraag ook om relevante keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Moen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Moen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Moen een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!