Otegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Otegem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door deze website doorzoek je omvangrijke informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Otegem!

zonnepanelen installateur 8553
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZwevegem
Postcode85530
Gasverbruik22.270 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€170,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Otegem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be vind je welke regelingen er zijn in de gemeente Zwevegem. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Zwevegem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Otegem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4490), dan is jouw winst al gauw €557. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Otegem liggen tussen om en nabij de €4900 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2850 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect of Pure Energie betaal je al snel €712,50 (prijspeil juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Otegem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117908€3425 – €4225€440
2300013€5075 – €5900€500
3347015€6075 – €6125€750
4383017€6475 – €6600€940
5468019€6950 – €7175€1010
6501023€7425 – €7925€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Otegem ontdek je of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Otegem bedraagt 3435 kWh. Dat staat gelijk aan circa 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1825 kWh zijn dat er circa 7, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3900 kWh zijn dat 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de bewoners installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Otegem?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-otegem

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Otegem vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt vergelijk je in een zeer korte periode een erkende installateur in jouw streek. Verschillende specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Definieer duidelijk het huis. Het soort woning (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Otegem.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn naam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Dan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de regio. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om certificering (denk aan TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Otegem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Otegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Otegem een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!