Tiegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Tiegem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. D.m.v. zonnepanelen op het dak wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? D.m.v. deze website lees je praktische adviezen over zonnepanelen kopen in Tiegem!

zonnepanelen installateur 8573
 • Direct lagere energielasten.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Los van de energieleverancier.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAnzegem
Postcode85730
Gasverbruik22.350 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€171,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Tiegem juli 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Anzegem. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Anzegem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Tiegem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4570), dan profiteer je al van een korting van zo’n €567. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juli 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Tiegem komen doorgaans uit tussen de €4800 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa zo’n 2930 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en/of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €732,50 (prijspeil juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Tiegem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht doorzoek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118407€3400 – €4275€410
2273013€5300 – €5600€650
3328014€6100 – €6075€750
4403016€6525 – €6650€920
5439020€6900 – €7300€970
6489021€7625 – €7800€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Tiegem check je of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tiegem bedraagt 3475 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 11 panelen van 280 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2925 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Veel investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Tiegem?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tiegem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Tiegem vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs vergelijk jij binnen enkele minuten een deskundige specialist in jouw omgeving. Sommige specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijs. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer de aard van het huis. Het type woning (schuin + plat) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Tiegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar weten we hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Daarna verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de beste aanschafprijs, maar check ook op de benodigde certificaten (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tiegem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Tiegem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Tiegem een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!