Burcht

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Burcht? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Door middel van krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door middel van onze tool check je bruikbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Burcht!

zonnepanelen installateur 2070
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Goed voor het milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteZwijndrecht
Postcode20700
Gasverbruik22.830 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€174,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Burcht mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Zwijndrecht. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Zwijndrecht kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Burcht
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens erg goedkoop een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4800), dan pak je al snel €595. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Burcht liggen tussen om en nabij de €5300 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op ongeveer 2990 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Greenchoice en Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €747,50 (prijspeil mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Burcht bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119907€3500 – €4200€400
2297013€5150 – €5875€550
3350016€5975 – €6050€700
4419018€6475 – €6625€940
5431019€6900 – €7225€1030
6489021€7475 – €7950€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Tevens is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Burcht check jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Burcht bedraagt 3515 kWh. Dat staat gelijk aan circa 12 panelen van 315 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2850 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste bewoners kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Burcht?

Puur voor panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-burcht

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Burcht vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt heb je zonder problemen een professionele monteur in jouw omgeving. Veel adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer het soort huis. Het soort dak (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Burcht.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Daardoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installateurs die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Burcht op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Burcht
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Burcht een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!