Hekelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Hekelgem? Zonnepanelen zijn duurzaam en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van de investering in zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van het financieel interessante plaatje, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker lees jij praktische aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Hekelgem!

zonnepanelen installateur 1790
 • Lagere energierekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAffligem
Postcode17900
Gasverbruik21.510 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€167,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hekelgem mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Affligem. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Affligem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hekelgem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4980), dan is het voordeel al snel €617. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement kan je vergelijken met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (mei 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Hekelgem liggen tussen om en nabij de €5400 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2900 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en/of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €725,00 (tarieven mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Hekelgem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118106€3450 – €4400€390
2298013€5250 – €5650€625
3322015€5925 – €6075€825
4390017€6300 – €6675€910
5459019€7050 – €7125€1030
6519023€7700 – €7925€1110

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Hekelgem tref jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hekelgem bedraagt 3455 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 10 panelen van 325 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Veel mensen installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer vind je dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Hekelgem?

Voor het leggen van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hekelgem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Hekelgem vergelijken? Met onderstaande tips heb jij in een zeer korte periode een deskundige aanbieder in de regio. Verscheidene leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre dak (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Hekelgem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (denk aan VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hekelgem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Hekelgem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Hekelgem een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!