Affligem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Affligem? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Met behulp van zonnepanelen op je woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Op basis van deze pagina doorzoek jij omvangrijke raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Affligem!

zonnepanelen installateur 1790
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAffligem
Postcode17900
Gasverbruik21.740 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€170,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Affligem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Affligem. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Affligem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Affligem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een groene lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4460), dan is jouw winst al gauw €553. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Affligem liggen tussen de €5200 en €6000, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen resulteert in circa 2900 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of Nuon betaal je daarvoor zo’n €725,00 (tarieven mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Affligem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder ontdek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119507€3575 – €4375€400
2274011€5300 – €5675€525
3343015€6050 – €6250€775
4403016€6500 – €6800€940
5436019€7000 – €7150€1020
6518022€7575 – €7925€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Affligem achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Affligem bedraagt 3570 kWh. Dit staat voor om en nabij 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde consumenten kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed vind je dunne-film zonnepanelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Affligem?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-affligem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Affligem vergelijken? Middels het advies hieronder heb jij in een zeer korte periode een goede aanbieder in jouw omgeving. Veel monteurs beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets zo specifiek mogelijk de woning. Het type woning (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Affligem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar bekijk ook certificering (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Affligem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Affligem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Affligem een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente