Teralfene

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Teralfene? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en winstgevend. Op basis van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Mede door gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij onze website ontdek je veelzijdige raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Teralfene!

zonnepanelen installateur 1790
 • Minder betalen voor stroom.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAffligem
Postcode17900
Gasverbruik21.520 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€167,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Teralfene mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Affligem. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Affligem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Teralfene
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een speciaal type lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4990), dan bedraagt het voordeel al snel €619. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al ruim 500.000gezinnen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Teralfene variëren tussen de €4900 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen genereert om en nabij 2910 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €727,50 (vergoeding mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Teralfene kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht bekijk jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117108€3700 – €4225€400
2282012€5050 – €5800€525
3320015€5975 – €6100€800
4410016€6425 – €6725€910
5466020€6925 – €7300€1020
6519023€7625 – €8050€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Teralfene lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Teralfene bedraagt 3460 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1900 kWh gaan we uit van 8, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Veel klanten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Teralfene?

Voor zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-teralfene

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Teralfene vergelijken? Met het advies hieronder heb jij snel en eenvoudig een uitmuntende monteur in je woonplaats. Het merendeel van de leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het soort woning. Het genre woning (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn relevant. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Teralfene.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Dan weten we hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit de regio. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op certificering (bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Teralfene op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Teralfene
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Teralfene een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!