Wemmel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Wemmel? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelf schone energie op. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door zonnepanelenvoordeel.be lees jij handige toelichtingen over zonnepanelen kopen in Wemmel!

zonnepanelen installateur 1780
 • Snelle terugverdientijd.
 • Duurzame investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteWemmel
Postcode17800
Gasverbruik21.720 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€170,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wemmel juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Wemmel. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Wemmel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Wemmel
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4440), dan bedraagt het voordeel al snel €550. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Wemmel komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in pak ‘m beet 2880 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €720,00 (tarieven juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Wemmel kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119708€3700 – €4300€440
2304012€5275 – €5600€525
3360016€6000 – €6150€700
4406017€6400 – €6825€880
5457019€7100 – €7150€1020
6508022€7675 – €8000€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Wemmel tref je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wemmel is 3560 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 12 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1950 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh gaan we uit van 12, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Bijna alle huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Wemmel?

Voor het leggen van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wemmel

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Wemmel vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten vergelijk je zonder problemen een erkende expert in jouw omgeving. Het merendeel van de leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijs. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf expliciet jouw woning. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn cruciaal. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Wemmel.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Daarna versturen ze de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten uit de regio. Kijk verder dan de laagste prijs, maar bekijk ook certificering (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wemmel op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Wemmel
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wemmel een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!