Poeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Poeke? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en financieel interessant. Via zonnepanelen op je woning wek je je eigen zonne-energie op. Wegens gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Op basis van onze tool lees je veelzijdige tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Poeke!

zonnepanelen installateur 9880
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalter
Postcode98800
Gasverbruik21.730 kWh
Stroomverbruik kWh3564,18835396447 kWh
Gemiddelde energierekening€170,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Poeke september 2023

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Aalter. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Aalter zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Poeke
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4950), dan profiteer je al van een korting van zo’n €614. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Poeke variëren tussen de €5000 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie of NLE betaal je daarvoor ongeveer €757,50 (vergoeding september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Poeke bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht doorzoek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119008€3425 – €4425€400
2293011€5225 – €5850€500
3329016€5975 – €6075€875
4403018€6400 – €6725€890
5469020€6975 – €7200€980
6487021€7550 – €7850€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Poeke check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Poeke bedraagt 3564,18835396447 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3875 kWh gaat het om 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee mensen prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Poeke?

Voor het leggen van panelen op een woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-poeke

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Poeke vergelijken? D.m.v. het advies hieronder heb jij in korte tijd een deskundige monteur in je postcodegebied. Tal van bedrijven hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf expliciet het huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Poeke.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Daardoor is het helder hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Vervolgens ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Poeke op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Poeke
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Poeke een vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!