Bellem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Bellem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Middels deze website lees jij praktische informatie over zonnepanelen kopen in Bellem!

zonnepanelen installateur 9881
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalter
Postcode98810
Gasverbruik21.740 kWh
Stroomverbruik kWh3564,50077258285 kWh
Gemiddelde energierekening€170,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bellem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Aalter. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Aalter zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Bellem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4960), dan pak je al snel €615. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Bellem schommelen tussen de €4300 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen staat voor grofweg 3040 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €760,00 (onkosten juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Bellem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119006€3450 – €4325€380
2286012€5050 – €5600€625
3341015€6025 – €6125€850
4403017€6300 – €6600€920
5432020€6925 – €7250€990
6498021€7700 – €8075€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Bellem tref jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bellem is 3564,50077258285 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1900 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de woningbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Bellem?

Voor panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bellem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Bellem vergelijken? Door onderstaande tips tref jij in enkele stappen een uitstekende vakman in jouw streek. Verschillende aanbieders bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het type dak (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn essentieel. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Bellem.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna versturen ze de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen uit uw regio. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar check ook op relevante keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bellem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Bellem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bellem aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!