Sint-Martens-Latem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Sint-Martens-Latem? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Aan de hand van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Vanwege de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Gebruikmakend van deze pagina doorzoek jij bruikbare adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Sint-Martens-Latem!

zonnepanelen installateur 9830
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Martens-Latem
Postcode98300
Gasverbruik22.750 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€170,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Martens-Latem mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Sint-Martens-Latem. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Sint-Martens-Latem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sint-Martens-Latem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4970), dan pak je al snel €616. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Martens-Latem zitten vaak tussen de €4200 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2990 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €747,50 (vergoeding mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Sint-Martens-Latem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119006€3450 – €4200€380
2309011€5050 – €5725€575
3333016€6100 – €6150€825
4416016€6475 – €6725€890
5450020€7000 – €7125€970
6485021€7425 – €7925€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Sint-Martens-Latem check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Martens-Latem is 3375 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3950 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vind je dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Sint-Martens-Latem?

Voor panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-martens-latem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Sint-Martens-Latem vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt heb je vandaag nog een professionele aanbieder in je woonplaats. Diverse leveranciers hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer het soort woning. Het soort huis (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Sint-Martens-Latem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en het mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (bijv. ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Martens-Latem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Sint-Martens-Latem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Martens-Latem een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente