Ursel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Ursel? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en fiscaal aantrekkelijk. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van onze vergelijker bekijk jij praktische info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ursel!

zonnepanelen installateur 9910
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalter
Postcode99100
Gasverbruik21.810 kWh
Stroomverbruik kWh3566,6877029115 kWh
Gemiddelde energierekening€171,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ursel april 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Aalter. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Aalter zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Ursel
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5030), dan is jouw winst al gauw €624. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (april 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ursel fluctueren tussen de €5300 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen resulteert in pakweg 2700 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en Nuon staat dit al gauw gelijk aan €675,00 (tarief april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Ursel kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel check je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119306€3450 – €4350€440
2292012€5025 – €5875€550
3352016€5950 – €6250€875
4388018€6325 – €6750€900
5451019€6900 – €7175€1010
6513021€7450 – €7825€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Ursel bekijk je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ursel bedraagt 3566,6877029115 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3875 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste woningbezitters prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien vinden we dunne-film panelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Ursel?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ursel

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Ursel vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan heb jij in enkele stappen een goede installateur in jouw omgeving. Tal van adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Ursel.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van experts uit de regio. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, Recyclage) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ursel op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Ursel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ursel een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!