Bavikhove

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Bavikhove? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. D.m.v. krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Met onze website doorzoek jij bruikbare adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Bavikhove!

zonnepanelen installateur 8531
 • Lagere energielasten.
 • Goed voor het milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHarelbeke
Postcode85310
Gasverbruik22.230 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€169,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bavikhove september 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Harelbeke. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Harelbeke kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Bavikhove
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen met een lage rente een krediet kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4450), dan is het belastingvoordeel al gauw €552. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Bavikhove liggen tussen om en nabij de €4600 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa ongeveer 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en Powerpeers betaal je hiervoor wel €702,50 (tarief september 2023). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Bavikhove kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118006€3525 – €4300€410
2297012€5050 – €5650€600
3348014€6075 – €6100€850
4420017€6325 – €6600€920
5451020€6925 – €7125€970
6516021€7700 – €8075€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Bavikhove achterhaal jij of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bavikhove bedraagt 3415 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 12 panelen van 295 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3925 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Bijna alle klanten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Bavikhove?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bavikhove

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Bavikhove vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder zoek je binnen enkele minuten een erkende vakspecialist in je postcodegebied. Het merendeel van de specialisten bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets duidelijk de woning. Het soort woning (schuin + plat) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Bavikhove.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en uw huidige mailadres. Zo is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Aansluitend versturen ze de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (denk aan CE-keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Bavikhove op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Bavikhove
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bavikhove een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!