Buken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Buken? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en heb je razendsnel terugverdiend. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Mede door de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door onze website ontdek jij omvangrijke aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Buken!

zonnepanelen installateur 1910
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKampenhout
Postcode19100
Gasverbruik21.660 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€169,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Buken mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Kampenhout. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Kampenhout kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Buken
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren erg goedkoop een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4380), dan bedraagt het voordeel al snel €543. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Buken fluctueren tussen de €5000 en €6000, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 3050 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie en Pure Energie betaal je al snel €762,50 (prijspeil mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Buken kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117706€3450 – €4350€430
2296011€5225 – €5700€525
3360015€6000 – €6025€725
4405018€6325 – €6625€950
5446020€6975 – €7125€1020
6507021€7400 – €8125€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Verder is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Buken check jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Buken bedraagt 3530 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2825 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3925 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De doorsnee bewoners installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast bestaan er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Buken?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-buken

Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Buken vergelijken? Met het onderstaande stappenplan kies je snel en eenvoudig een professionele vakman in jouw eigen buurt. Het merendeel van de installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de verkoopprijs. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Specificeer zo specifiek mogelijk de woning. De huis-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Buken.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens zenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (bijv. RoHS certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Buken op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Buken
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Buken aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!