Berg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Berg? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. D.m.v. de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Door o.a. gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be tref je veelzijdige adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Berg!

zonnepanelen installateur 1910
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Lange levensduur.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKampenhout
Postcode19100
Gasverbruik21.650 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€169,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Berg mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Kampenhout. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Kampenhout kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Berg
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen zonder hoge lasten een groene lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4370), dan is het voordeel al snel €542. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. De win is er niet alleen voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Berg zitten vaak tussen de €4300 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen resulteert in pakweg 3040 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €760,00 (tarieven mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Berg kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118007€3600 – €4475€440
2284012€5025 – €5800€575
3334014€6100 – €6275€825
4389017€6375 – €6700€910
5457019€6975 – €7275€990
6519022€7400 – €8025€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Berg tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Berg is 3525 kWh. Je hebt dus nodig omstreeks 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3925 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Berg?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-berg

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Berg vergelijken? D.m.v. onderstaande tips heb je in enkele stappen een uitstekende leverancier in je woonplaats. Verschillende specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets zo concreet mogelijk de woning. Het soort woning (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Kies vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman biedt zo interessant zonnepanelen advies in Berg.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Zo komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Vervolgens ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Berg op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Berg
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Berg aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!