Purnode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Purnode? Zonnepanelen zijn duurzaam en hebben een prima rendement. D.m.v. het zonnepanelen-systeem wek je zelf schone energie op. Mede door de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door onze website bekijk jij uitgebreide details over zonnepanelen kopen in Purnode!

zonnepanelen installateur 5530
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieubewuste keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieNamen
GemeenteYvoir
Postcode55300
Gasverbruik21.980 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€170,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Purnode juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Yvoir. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Yvoir zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Purnode
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4450), dan bedraagt het voordeel al snel €552. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Purnode fluctueren tussen de €4600 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert ongeveer 2760 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €690,00 (tarieven juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Purnode kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117807€3500 – €4350€430
2309013€5125 – €5725€625
3330014€5925 – €6225€750
4406016€6375 – €6850€940
5441019€6950 – €7275€1010
6495022€7575 – €7825€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Purnode bekijk je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Purnode bedraagt 3490 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 12 panelen van 320 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 3975 kWh gaat het om 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Bijna alle consumenten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Purnode?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-purnode

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Purnode vergelijken? Door onderstaande tips tref jij moeiteloos een uitmuntende vakman in jouw streek. Diverse aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. Het type dak (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn daarin van belang. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Purnode.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Hierdoor weten we hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Purnode op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Purnode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Purnode verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!