Wijnegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Wijnegem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Via het zonnepanelen-systeem wek je zelf energie op uit de zon. Als gevolg van dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? D.m.v. onze website check je waardevolle tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Wijnegem!

zonnepanelen installateur 2110
 • Lagere energielasten.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • BTW terugvragen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteWijnegem
Postcode21100
Gasverbruik22.200 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€171,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wijnegem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Wijnegem. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Wijnegem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Wijnegem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4920), dan loopt het voordeel al gauw op tot €610. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jenatuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Wijnegem zitten vaak tussen de €4400 en €5600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op pak ‘m beet 2950 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €737,50 (onkosten mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Wijnegem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117408€3700 – €4475€410
2307011€5275 – €5800€600
3327014€5975 – €6050€775
4410016€6525 – €6700€910
5463019€7050 – €7125€980
6507022€7525 – €7975€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Wijnegem tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wijnegem is 3500 kWh. Je hebt dus nodig plusminus 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3975 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan de helft van de huizenbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Wijnegem?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wijnegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Wijnegem vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten vind jij zonder problemen een erkende monteur in je woonplaats. De meeste adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de prijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Wijnegem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft voorletter + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Dan komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de buurt. Let niet alleen op de laagste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (bijvoorbeeld ISO certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Wijnegem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Wijnegem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wijnegem een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!