Ambresin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Ambresin? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en winstgevend. Dankzij de investering in zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van onze website check jij veelzijdige tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ambresin!

zonnepanelen installateur 4219
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLuik
GemeenteWasseiges
Postcode42190
Gasverbruik21.890 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€170,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ambresin juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Wasseiges. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Wasseiges kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Ambresin
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4860), dan profiteer je al van een korting van zo’n €602. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juli 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Ambresin variëren tussen de €4300 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen draait uit op om en nabij 2770 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie of Vandebron betaal je al snel €692,50 (prijs juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Ambresin is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna lees jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117308€3625 – €4500€410
2303012€5300 – €5800€525
3353015€6025 – €6125€850
4404016€6300 – €6675€940
5453020€7000 – €7200€990
6480022€7650 – €7975€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Ambresin achterhaal je of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ambresin bedraagt 3545 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 panelen afdoende, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Veel mensen prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Ambresin?

Voor panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ambresin

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Ambresin vergelijken? Met het advies hieronder heb je in enkele stappen een erkende vakspecialist in je woonplaats. Verschillende aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het genre woning (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Ambresin.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de omgeving. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook op relevante keurmerken (bijv. VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Ambresin op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Ambresin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ambresin een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!