Fraire

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Fraire? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en hebben een prima rendement. D.m.v. thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. onze vergelijker vind je veelzijdige gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Fraire!

zonnepanelen installateur 5650
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieNamen
GemeenteWalcourt
Postcode56500
Gasverbruik23.290 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€176,80

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Fraire maart 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Walcourt. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Walcourt zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Fraire
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€5010), dan profiteer je al van een korting van zo’n €621. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Fraire schommelen tussen de €4300 en €6900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa plusminus 2840 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en/of NLE betaal je hiervoor wel €710,00 (tarief maart 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Fraire kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel lees jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118108€3700 – €4325€410
2298012€5200 – €5775€550
3331015€5975 – €6075€750
4396016€6400 – €6650€880
5431019€7100 – €7150€1010
6498023€7700 – €8075€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Fraire achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fraire bedraagt 3545 kWh. Dit staat voor pakweg 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2925 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3800 kWh gaat het om 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De doorsnee consumenten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Fraire?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fraire

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Fraire vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt tref je in een zeer korte periode een deskundige leverancier in jouw omgeving. Veel installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de kosten. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het type huis. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Fraire.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: naam, het 06-nummer, en het mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar bekijk ook certificering (bijv. Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Fraire op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Fraire
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Fraire een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!