Castillon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Castillon? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Gebruikmakend van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels onze vergelijker doorzoek jij bruikbare toelichtingen over zonnepanelen kopen in Castillon!

zonnepanelen installateur 5650
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieNamen
GemeenteWalcourt
Postcode56500
Gasverbruik23.250 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€176,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Castillon juli 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij de spelregels in de gemeente Walcourt. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Walcourt zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Castillon
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor gezinnen zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4970), dan is het belastingvoordeel al gauw €616. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000consumenten wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Castillon schommelen tussen de €4200 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen draait uit op grofweg 2800 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Greenchoice of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €700,00 (onkosten juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Castillon bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna check jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120107€3425 – €4325€400
2278011€5050 – €5650€625
3356015€6000 – €6275€750
4419016€6425 – €6725€910
5469019€7000 – €7175€1000
6490023€7450 – €7925€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Castillon vind je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Castillon bedraagt 3525 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 panelen van 315 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2825 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3800 kWh gaat het om 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De doorsnee woningbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Castillon?

Puur voor PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-castillon

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Castillon vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt vind jij binnen enkele minuten een goede aanbieder in de regio. Veel adviseurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Castillon.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en een e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit uw regio. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn RoHS certificaat, IEC keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Castillon op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Castillon
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Castillon een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!