Clermont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Clermont? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van onze tool vind je praktische gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Clermont!

zonnepanelen installateur 5650
 • Minder betalen voor stroom.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Combineren met goede omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieNamen
GemeenteWalcourt
Postcode56500
Gasverbruik23.270 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€176,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Clermont juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Walcourt. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Walcourt zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Clermont
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4990), dan pak je al snel €619. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Clermont liggen tussen de €4900 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in grofweg 2820 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en Vandebron betaal je hiervoor wel €705,00 (onkosten juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Clermont kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120706€3600 – €4425€430
2293013€5100 – €5675€500
3340015€6050 – €6275€875
4393016€6300 – €6825€890
5432020€6975 – €7200€1020
6484023€7450 – €8125€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Clermont zie je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Clermont bedraagt 3535 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 11 panelen van 290 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Clermont?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-clermont

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Clermont vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips vind je zonder problemen een erkende specialist in je woonplaats. Sommige adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. Het type woning (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Clermont.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (je kunt denken aan VDE keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Clermont op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Clermont
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Clermont een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!