Peutie

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Peutie? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Met behulp van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door gebruik te maken van onze tool check je toepasbare informatie aangaande zonnepanelen kopen in Peutie!

zonnepanelen installateur 1800
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteVilvoorde
Postcode18000
Gasverbruik21.530 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€167,67

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Peutie mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Vilvoorde. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Vilvoorde zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Peutie
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5000), dan is het belastingvoordeel al gauw €620. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement komt overeen met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger het is. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Peutie fluctueren tussen de €4800 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor grofweg 2920 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €730,00 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Peutie kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119908€3400 – €4450€410
2277013€5150 – €5775€550
3335014€5925 – €6150€725
4417017€6475 – €6800€890
5452019€7025 – €7175€960
6500021€7600 – €7950€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Peutie vind je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Peutie bedraagt 3465 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 12 panelen van 325 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2950 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3800 kWh zijn dat 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de huizenbezitters kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Peutie?

Voor het plaatsen van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-peutie

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Peutie vergelijken? Met tips van onze adviseurs kies je in een zeer korte periode een goede expert in de buurt. Verscheidene adviseurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf duidelijk de woning. Het type dak (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn essentieel. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Peutie.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Aansluitend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de omgeving. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar check ook certificaten en keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Peutie op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Peutie
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Peutie een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!