Vilvoorde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Vilvoorde? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker vind jij accurate toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Vilvoorde!

zonnepanelen installateur 1800
 • Lagere energiekost.
 • Zet het milieu op 1.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteVilvoorde
Postcode18000
Gasverbruik21.750 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€171,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Vilvoorde juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Vilvoorde. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Vilvoorde kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Vilvoorde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4470), dan loopt het voordeel al gauw op tot €554. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Vilvoorde komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6100 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pak ‘m beet 2910 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie of Qurrent betaal je hiervoor wel €727,50 (tarieven juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Vilvoorde kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118307€3650 – €4350€430
2288012€5075 – €5725€650
3345014€5975 – €6150€750
4381018€6450 – €6700€910
5455019€7025 – €7225€960
6512023€7475 – €8075€1110

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Vilvoorde zie je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vilvoorde is 3575 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 12 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de bewoners installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Vilvoorde?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vilvoorde

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Vilvoorde vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder zoek je zonder problemen een uitmuntende leverancier in jouw streek. Veel aanbieders bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf duidelijk de woning. Het soort woning (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Vilvoorde.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen volgen er offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Vilvoorde op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Vilvoorde
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vilvoorde een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente