Steenkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Steenkerke? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Door de zonnepanelen van tegenwoordig kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels onze vergelijker doorzoek je waardevolle aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Steenkerke!

zonnepanelen installateur 8630
 • Makkelijk geld besparen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVeurne
Postcode86300
Gasverbruik22.680 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€169,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Steenkerke juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Veurne. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Veurne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Steenkerke
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4900), dan is jouw winst al gauw €607. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Steenkerke variëren tussen de €4900 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen resulteert in ongeveer 2850 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Delta en Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €712,50 (tarief juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Steenkerke kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120906€3475 – €4275€430
2270011€5050 – €5675€575
3355016€6050 – €6150€875
4389018€6550 – €6650€930
5450019€7075 – €7300€980
6480022€7525 – €7900€1100

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Steenkerke ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Steenkerke is 3340 kWh. Dit staat voor circa 10 panelen van 295 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2825 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee klanten verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Steenkerke?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-steenkerke

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Steenkerke vergelijken? Dankzij onze stappenplan kies jij in een zeer korte periode een uitmuntende installateur in jouw omgeving. Het merendeel van de specialisten beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf expliciet het huis. Het genre huis (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Steenkerke.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om je voor- en achternaam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Zo weten wij ook hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar check ook op eventuele keurmerken (bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dak te klein voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Steenkerke op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Steenkerke
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Steenkerke aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!