Houtem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Houtem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Aan de hand van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij praktische gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Houtem!

zonnepanelen installateur 8630
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVeurne
Postcode86300
Gasverbruik22.670 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€169,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Houtem september 2023

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Veurne. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Veurne bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Houtem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een speciale lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4890), dan bedraagt het voordeel al snel €606. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Houtem variëren tussen de €4300 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen mondt uit in pakweg 2840 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie en/of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €710,00 (vergoeding september 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Houtem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna ontdek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118308€3500 – €4200€390
2286013€5175 – €5825€600
3340014€6050 – €6250€700
4407017€6375 – €6650€950
5467020€7000 – €7150€980
6513022€7475 – €8150€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Houtem lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houtem bedraagt 3335 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1975 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3800 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste klanten kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens zijn er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Houtem?

Voor PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houtem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Houtem vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan zoek jij in enkele stappen een goede aanbieder in jouw streek. Tal van bedrijven beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de offerteprijs. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer het soort woning. Het soort huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Houtem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Als laatste verzenden zij de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de omgeving. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar check ook op eventuele keurmerken (zoals ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Houtem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Houtem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Houtem een capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!