Ensival

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Ensival? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Middels de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Op basis van onze website tref je veelzijdige toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ensival!

zonnepanelen installateur 4800
 • Lagere energiekost.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLuik
GemeenteVerviers
Postcode48000
Gasverbruik23.870 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€174,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ensival maart 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Verviers. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Verviers is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ensival
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4590), dan loopt het voordeel al gauw op tot €569. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een redelijke vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. De win is er niet alleen voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ensival variëren tussen de €4000 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2700 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €675,00 (vergoeding maart 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Ensival is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3575 – €4500€420
2280013€5175 – €5725€525
3327016€6000 – €6150€775
4403016€6400 – €6625€880
5459019€7050 – €7250€1030
6492022€7400 – €8200€1080

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Ensival check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ensival is 3335 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 2900 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Ensival?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ensival

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Ensival vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten tref je binnen enkele minuten een uitstekende aanbieder in jouw streek. Een aantal leveranciers beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de prijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. Het type dak (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Ensival.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn naam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Zo is het helder hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (zoals IEC keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ensival op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Ensival
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ensival een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!