Clabecq

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Clabecq? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. Middels zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker check je actuele informatie over zonnepanelen kopen in Clabecq!

zonnepanelen installateur 1480
 • Makkelijk geld besparen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieWaals Brabant
GemeenteTubize
Postcode14800
Gasverbruik20.990 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€166,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Clabecq mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Tubize. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Tubize is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Clabecq
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4460), dan is jouw winst al gauw €553. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Clabecq liggen tussen de €4000 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in pak ‘m beet 2790 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €697,50 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Clabecq kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117606€3625 – €4500€380
2280012€5275 – €5825€550
3352015€5900 – €6175€875
4387017€6475 – €6750€900
5458019€6975 – €7150€1020
6517022€7575 – €7925€1090

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Clabecq vind je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Clabecq bedraagt 3495 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 10 panelen van 290 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 2000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. De meeste consumenten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Clabecq?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-clabecq

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Clabecq vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs zoek jij in een zeer korte periode een erkende specialist in je woonplaats. Diverse monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de prijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf het soort huis. Het genre woning (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn essentieel. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman verschaft dan namelijk erkend zonnepanelen advies in Clabecq.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Dan weten we hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien zenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar check ook op eventuele keurmerken (zoals IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Clabecq op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Clabecq
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Clabecq aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!