Forêt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Forêt? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Met zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Omwille van de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van deze website vind je samengestelde details die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Forêt!

zonnepanelen installateur 4870
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieLuik
GemeenteTrooz
Postcode48700
Gasverbruik20.070 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€160,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Forêt juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Trooz. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Trooz zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Forêt
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4790), dan pak je al snel €594. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (juli 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Forêt variëren tussen de €5400 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen mondt uit in plusminus 2900 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €725,00 (kosten juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Forêt bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119606€3575 – €4450€390
2295012€5175 – €5650€600
3351015€6100 – €6250€875
4403017€6500 – €6850€890
5441019€7025 – €7300€980
6514023€7575 – €7950€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Forêt lees jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Forêt is 3435 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1925 kWh zijn dat er circa 7, voor 3000 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Meer dan 50% van de investeerders kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Forêt?

Voor het leggen van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-foret

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Forêt vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs heb je in enkele stappen een professionele monteur in jouw eigen buurt. Sommige specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de prijzen. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort dak (plat of schuin) en de ligging van het dak zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Forêt.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In een week volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op relevante keurmerken (bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Forêt op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Forêt
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Forêt een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!