Fosse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Fosse? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Op basis van zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij de zonnepanelen-vergelijker check jij actuele aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Fosse!

zonnepanelen installateur 4980
 • Lagere energiekost.
 • Milieubewuste keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieLuik
GemeenteTrois-Ponts
Postcode49800
Gasverbruik20.240 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€163,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Fosse juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Trois-Ponts. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Trois-Ponts bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Fosse
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4960), dan is jouw winst al gauw €615. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Fosse liggen tussen de €5200 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op pak ‘m beet 3070 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Budget Energie of Oxxio betaal je hiervoor wel €767,50 (tarieven juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Fosse kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117308€3475 – €4350€430
2284013€5200 – €5825€525
3326016€6000 – €6150€700
4399018€6450 – €6775€920
5456020€7000 – €7275€980
6518023€7500 – €7800€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Fosse tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Fosse bedraagt 3520 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh gaan we uit van 12, en voor 4000 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Fosse?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-fosse

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Fosse vergelijken? Met het onderstaande stappenplan vind je binnen enkele minuten een goede expert in de regio. Verschillende monteurs bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het genre dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Fosse.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens ontvang je de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Fosse op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Fosse
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Fosse een forfaitaire vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!